Help

Op deze site kunt u zoeken op multimedia, specimens (collectie-exemplaren), taxa (dieren, planten, paddenstoelen), fossielen, mineralen en stenen.

De informatie komt uit de catalogi van Naturalis Biodiversity Center te Leiden, uit het Nederlands Soortenregister en uit de Catalogue of Life.

Op de meeste specimenpagina’s is een PURL (Persistent Uniform Resource Locator) aanwezig. Als u een object wilt citeren dan kunt u gebruik maken van deze PURL. Naturalis stelt alles in het werk om het permanente karakter van deze PURL te garanderen.

Het BioPortal biedt vier mogelijkheden om deze gegevens te doorzoeken:

Zoeken


Eenvoudig zoeken

De zoekmachine in het BioPortal gebruikt uw zoektermen om de verschillende bronnen te doorzoeken. Hij kijkt daarbij naar alle relevante velden, zoals de populaire naam, wetenschappelijke naam, vindplaats en registratienummer. Simpel zoeken doorzoekt ook velden die niet worden doorzocht door geavanceerd zoeken.

Wanneer u een zoekopdracht uitvoert die uit meer dan één zoekterm bestaat, worden resultaten getoond waarin één, sommige of alle termen voorkomen. De resultaten worden zo weergegeven dat de best matchende bovenaan komt te staan.

Simpel zoeken herkent geen haakjes, aanhalingstekens of wildcards voor het beïnvloeden van de zoekactie. Geavanceerd zoeken biedt wel de mogelijkheid om meerdere woorden als één zoekterm in te voeren.

Geavanceerd zoeken

Door op het driehoekje in het gewone zoekveld te klikken, worden de geavanceerde zoekopties zichtbaar. Hiermee kan de zoekopdracht worden beperkt tot de categorieën multimedia, specimens en taxa, en specifieke velden binnen die categorieën.

Wanneer u voor meer categorieën zoektermen opgeeft, worden voor elke categorie resultaten getoond.

Om te bepalen hoe verschilende zoektermen worden gecombineerd in de zoekopdracht, kunt u onder “Combineer zoektermen” kiezen voor "Of" of "En". Kies "Of" om resultaten te tonen die één of meer van de ingevulde termen bevatten; kies "En" voor resultaten die ieder alle ingevulde termen bevatten.

Binnen de categorieën Specimens en Multimedia is het ook mogelijk te zoeken binnen een specifieke collectie door de naam van een collectie te kiezen in het veld Collectienaam. Eveneens kan de zoekopdracht voor de categorieën Specimens, Taxa en Multimedia beperkt worden tot een bronsysteem (b.v. Botany of Zoology and Geology catalogues).

Geografisch zoeken

Geografisch zoeken kan gebruikt worden om de zoekresultaten te beperken tot een bepaald gebied. Dit gebied kan gekozen worden uit de lijst gebieden rechts van de kaart of op de kaart getekend worden. Selecteer om zelf een gebied te tekenen het polygoon- of rechthoek-symbool midden bovenin de kaart, en klik vervolgens in de kaart om het gebied te tekenen.

Alleen resultaten waarvan de geografische coördinaten van de vindplaats opgenomen zijn in de bronsystemen worden hier getoond. De resultaten zijn daarom altijd beperkt tot specimens en multimedia.

We maken gebruik van verschillende bronnen. Daardoor kan het voorkomen dat gebieden dubbel genoemd worden. Vaak verschillen deze gebieden in de gedetailleerdheid van de begrenzing.

Bijzondere collecties

Een eenvoudige en snelle manier van zoeken is “Bijzondere collecties”. Hiermee zie je alle specimens die behoren tot een van de bijzondere collecties van Naturalis. U krijgt direct alle resultaten te zien.

Zoekresultaten

Het BioPortal probeert snel de gewenste resultaten te leveren en gebruikt daarvoor ranking.

 

Sortering

De zoekresultaten worden geordend aan de hand van een interne manier van sorteren die vooral rekening houdt met hoe uniek de gevraagde zoektermen zijn binnen de index. 

Multimedia bij specimens

Wanneer u via geavanceerd zoeken naar specimens gezocht, dan is er onder het totaaloverzicht van gevonden specimen een extra link beschikbaar, 'Toon alle n media objecten bij deze zoekopdracht'. Via deze link kunt u direct alle mediaobjecten opvragen die gekoppeld zijn aan de specimen uit uw oorspronkelijke zoekopdracht. Opmerking: de geavanceerde zoekvelden voor specimen zijn uitgebreider dan die voor multimedia, waardoor u via deze functie indirect ook meer geavanceerde zoekopdrachten naar multimedia kunt uitvoeren.

Weergave resultaten specimen

In het scherm met resultaten uit de specimen-index heeft u de mogelijkheid om te schakelen tussen weergave als lijst van unieke specimens ('Toon op specimen'), en een weergave waarin de resultaten gegroepeerd zijn op soortsnaam ('Toon op wetenschappelijke naam'). Met die laatste weergave krijgt u snel inzicht in de verschillende soorten waarvoor er specimen gevonden zijn, terwijl de eerste weergave direct een compleet overzicht van de specimen geeft.