Help

Op deze site kun je zoeken op multimedia, specimens (collectie-exemplaren), taxa (dieren, planten, paddenstoelen), fossielen, mineralen en stenen.

De informatie komt uit de catalogi van Naturalis Biodiversity Center te Leiden, uit het Nederlands Soortenregister en uit de Catalogue of Life.

Op de meeste specimenpagina’s is een PURL (Persistent Uniform Resource Locator) aanwezig. Als je dit object wilt citeren dan kun je gebruik maken van deze PURL. Naturalis stelt alles in het werk om het permanente karakter van deze PURL te garanderen.

Het BioPortal biedt vier mogelijkheden om deze gegevens te doorzoeken:

 

Zoeken

 

Zoeken

De zoekmachine in het BioPortal gebruikt jouw zoektermen om de verschillende bronnen te doorzoeken. Hij kijkt daarbij naar alle relevante velden, zoals de populaire naam, wetenschappelijke naam, vindplaats en registratienummer.

Voorbeeld : je kan zowel op [ bruine rat ] als op [ rattus norvegicus ] zoeken.

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert die uit meer dan één zoekterm bestaat, worden resultaten getoond waarin één, sommige of alle termen voorkomen. De resultaten worden zo weergegeven dat de best matchende bovenaan komt te staan.

Bij een simple search wordt een zoekterm geanalyseerd en dat leidt in het geval van meerdere termen tot een opdeling in brokjes. Dit zijn allemaal potentiele zoektermen die als een OR worden behandeld en dit kan zorgen voor een groot aantal zoekresultaten.

Je kan geen gebruik maken van haakjes of zogenoemde wildcards. Om zoektermen te combineren kan je gebruik maken van de Geavanceerd zoeken

 

Geavanceerd zoeken

Door op het driehoekje in het gewone zoekveld te klikken, worden de geavanceerde zoekopties zichtbaar. Hiermee kun je de resultaten beperken tot de categorieën (multimedia, specimens of taxa) en specifieke velden.

Wanneer je voor meer categorieën zoektermen opgeeft, worden voor elke categorie resultaten getoond.

Als je binnen een categorie meerdere zoekvelden invult, worden resultaten getoond die één of meer van de ingevulde termen bevatten.

Wanneer je “En” kiest voor “Combineer zoektermen” krijg je resultaten te zien die alle ingevulde termen bevatten en beperk je de resultaten.

Binnen de categorieën Collectie specimens en Multimedia is het ook mogelijk te zoeken binnen een specifieke collectie door de naam van een collectie te kiezen in het veld Collectienaam. Eveneens kan de zoekopdracht voor de categorieën Collectie specimens, Taxa en Multimedia beperkt worden tot een bronsysteem (b.v. Botany of Zoology and Geology catalogues).

 

Geografisch zoeken

Geografisch zoeken kan gebruikt worden om de zoekresultaten te beperken tot een bepaald gebied. Dit gebied kan gekozen worden uit de lijst gebieden rechts van de kaart of op de kaart getekend worden. Selecteer om zelf een gebied te tekenen het polygoon- of rechthoek-symbool midden bovenin de kaart, en klik vervolgens in de kaart om het gebied te tekenen.

Alleen resultaten waarvan de geografische coördinaten van de vindplaats opgenomen zijn in de bronsystemen worden hier getoond. De resultaten zijn daarom altijd beperkt tot specimens en multimedia.

We maken gebruik van verschillende bronnen. Daardoor kan het voorkomen dat gebieden dubbel genoemd worden. Vaak verschillen deze gebieden in de gedetaileerdheid van de begrenzing.

 

Bijzondere collecties

Een eenvoudige en snelle manier van zoeken is “Bijzondere collecties”. Hiermee zie je alle specimens die behoren tot een van de bijzondere collecties van Naturalis. Je krijgt direct alle resultaten te zien.

Zoekresultaten

Het BioPortal probeert je snel de resultaten te geven die je zoekt en gebruikt daarvoor name resolution en ranking.

Name resolution

Het BioPortal zal trachten jouw zoekterm te matchen met een wetenschappelijke naam. Dit wordt gedaan door verschillende velden te doorzoeken van het Nederlands Soortenregister en de Catalogue of Life.

 1. Wetenschappelijke naam

  • Bijvoorbeeld: “Rattus norvegicus”

 2. Een lijst met populaire namen in verschillende talen

  • Bijvoorbeeld “Bruine Rat” (Nederlands) of “Brown Rat ” (Engels)

 3. Hogere ordeningen

  • Bijvoorbeeld “Rodentia” voor de biologische orde van de knaagdieren


Deze wetenschappelijke naam wordt vervolgens gebruikt voor het doorzoeken van multimedia en specimens. Hierdoor kan het zijn dat je jouw oorspronkelijke zoekopdracht niet letterlijk terugziet in sommige resultaten.

Ranking

De zoekresultaten worden geordend aan de hand van

 1. Volledige match op de wetenschappelijke naam

 2. Volledige match op de soortnaam

 3. Volledige match op de naam van het geslacht

 4. Gedeeltelijke match op de wetenschappelijke naam

 5. Volledige match op enig ander veld

 6. Gedeeltelijke match op enig ander veld

 7. Gewicht van het zoekveld

Categorieën

De zoekresultaten zijn onderverdeeld in vier categorieën:

 1. Multimedia: afbeeldingen, geluid of bewegend beeld

 2. Taxa (soortbeschrijvingen)

 3. Specimens met de zoekterm in de soortnaam. Resultaten waarvan in de taxonomische informatie van het specimen de zoekterm voorkomt

 4. Specimens met de zoekterm in een ander veld. Resultaten waarbij de zoekterm voorkomt in bijvoorbeeld collectie-informatie, geografische informatie of informatie met betrekking tot datum en tijd. “Rat” geeft bijvoorbeeld ook resultaten die “Rat Island” als vindplaats hebben

Specimens zijn verwijzingen naar en beschrijvingen van objecten die zijn opgeslagen in de collectie van Naturalis (en soms ook daarbuiten). Deze beschrijvingen kunnen veel verschillende velden bevatten.